Pages

Znate li šta se zapravo događa s kosom kada je bojate?


Bojanje kose


Stručnjakinje za bojenje kose Ni'Kita Wilson i Elizabeth Cuannane Phillips objasnile su kako boja zaista djeluje na kosu.
Boja za kosu mora preći nekoliko prepreka prije nego zaista oboji vašu kosu. 

‘Mora biti sposobna ući u dlaku, a prva prepreka je kutikula koja štiti vlas. To je kao kod kore drveta, na sličan način djeluje i kutikula. Zato, da bi boja ušla u dlaku kutikula mora biti podignuta. Tada na scenu stupa amonijak. Ova hemikalija podiže pH dlake uslijed čega se kutikula opušta i podiže. Problem je u tome da jednom kada poremetite kutikulu nastaje šteta, jer kutikulu priroda nije zamislila na način da je podižemo', kaže Wilson.

Kada je kutikula podignuta, idući korak je bojenje kose. 

‘Kako biste došli do željene boje, vaša boja mora biti uništena. Tada nastupa peroksid koji razgrađuje vaš prirodni pigment. Peroksid dodatno šteti kosi jer je isušuje. Kada je kutikula podignuta, a pigment razgrađen, vaša kosa izgledat će kao slama', kaže Wilson.

Sada na red dolazi boja koja se mora razviti na kosi. 

‘Nanesete je na kosu, ona ulazi u dlaku i razvija se. Imajte na umu da je vaša kutikula podignuta dok god držite boju na kosi. Što je duže kutikula podignuta, više slabi. Jednom kada isperete kosu, kutikula se spušta, jer je boja nanesena, no šteta je počinjena', pojašnjava Wilson.

Alergijske reakcije na boju za kosu su prilično zastrašujuće, ali isto tako i prilično rijetke. 

‘Procjenjuje se da su samo četiri od milion osoba osjetljive na boju za kosu. No alergija se može dogoditi i zato treba biti oprezan', kaže Cuannane Phillips. 

‘Mali postotak rizika navodi ljude da izbjegavaju testirati boju, ali ne možemo dovoljno istaknuti važnost tog testiranja.’ Kako biste provjerili jeste li alergični Cuannane Phillips preporučuje da malu količinu boje stavite na unutarnju stranu zapešća ili iza uha. Pričekajte 24 sata i promatrajte reakciju. Stručnjakinja objašnjava: ‘Ljudi obično rade test samo prvi put kad bojaju kosu ili kad mijenjaju boju kose. Međutim, želite li biti sigurni, testirati biste se trebali prije svakog nanošenja boje jer se alergija može razviti i između dva bojenja kose’.




Popular Posts