Pages

Zanimljivosti o trepavicama



Priroda ih je stvorila kako bi nam zaštitila oči od prašine, prljavštine i sunca. Tako su nas bar učili u školi. No, znate li koja im je prosječna duljina? Kada su izumljene lažne? A prvi uvijač za njih?

Ljudsko oko na gornjem i donjem kapku sadrži oko 150 trepavica. Duljina jedne trepavice u prosjeku iznosi 12 milimetara.

Životni vijek joj je oko 42 dana, a kada bi se sve trepavice koje čovjeku ispadnu tijekom života poslagale u jednu liniju njezina duljina iznosila bi trideset metara!

Izum prvih lažnih trepavica pripisuje se filmskom redatelju D. W. Griffithu koji je 1916. godine za vrijeme snimanja filma Intolerance poželio da glavna glumica ima dulje trepavice.

Twiggy

Max Factor je svoje napravio 1919. godine, a Twiggy ih je učinila veoma popularnim tijekom šezdesetih.

Shu Uemura trepavice postale su veoma tražene nakon što je Jennifer Lopez 2001. na dodjelu Oskara došla sa njihovim trepavicama napravljenim od krzna crvene lisice.

Madonna

Za Madonnu su kreirali posebne trepavice ukrašene sa 0,75 karatnim dijamantima.

Kurlash je naziv prvog uvijača za trepavice koji je nastao 1923. godine. Iako je bio težak za uporabu i vrlo skup, postigao je veliku popularnost.

Da bi se njime uvinule trepavice na samo jednom oku bilo je potrebno čak 10 minuta. Njegovoj novoj, poboljšanoj verziji iz pedesetih trebalo je tek tridesetak sekundi!

Maskara kakvu danas poznajemo, nastala je 1913. godine kada je kemičar T. L. Williams pomiješao vazelin sa ugljenovom prašinom. Učinio je to za svoju sestru Mabel koja je tu mješavinu iskoristila za potamnjivanje trepavica.

Naziv Maybelline skovao je sam Williams spojivši sestrino ime sa riječi vazelin (“Mabel” + “vaseline”).

Prva vodootporna maskara pojavila se 1938. godine. Brzo se suššila jer je polovicu njezina sastava sačinjavao terpentin, no imala je vrlo neugodan miris i znala je izazivati alergijske reakcije.

Helena Rubenstein je 1957. godine maskaru počela distribuirati u pakiranju poput današnjeg: maloj tubi s četkicom za aplikaciju.

Za tu novost u jednom je istražživanju 65% žena izjavilo kako smatra da je najvažžniji tehnološki napredak u kozmetičkoj industriji u posljednjih 50 godina.



Popular Posts