Pages

Hitna pomoć za najčešće ljetne tegobe



Ubodi i ugrizi insekata, trovanja hranom, mučnine, povraćanja i proljevi, osipi, opekline, uganuti zglobovi, upaljene oči... Ne, ovo nije opis mučenja, nego popis samo nekih od uobičajenih ljetnih "radosti" koje nam mogu pokvariti i najidiličnije ljetovanje. Kako vam zbog takvih problema ljeto ne bi prisjelo, naučite kako brzo i učinkovito možete ublažiti i izliječiti simptome bolesti i nezgoda koje se, naravno, najčešće događaju onda kad nam je najljepše. Pročitajte savjete liječnika specijalista o tome što poduzeti kako biste što prije bili opet kao novi te kada obavezno potražiti liječničku pomoć.

Ako patite od bolesti putovanja

Želite li izbjeći neugodne simptome, poput mučnine i hladnog znoja, prije polaska na put izbjegavajte obilne obroke i tešku hranu, ali ne krećite na put ni praznog želuca. Najbolje je dan uoči polaska imati veći broj malih i laganih obroka te za vrijeme puta grickati suhe kekse. Zagušljivost pogoršava simptome kinetoze pa stoga, ako u autu nemate klima-uređaj, povremeno nakratko otvorite prozor ili, ako ste na brodu, izađite na palubu udahnuti zrak. Osim farmakoloških sredstava protiv kinetoze u obliku tableta, čepića, flastera ili guma za žvakanje, od pomoći može biti i esencijalno ulje limuna (nakapajte nekoliko kapi na zapešće i udišite), te čaj od đumbira koji je vrlo učinkovit protiv mučnine (žličicu naribanog đumbira stavite u šalicu vrele vode i ostavite pet minuta).

Ako vas pogodi sunčanica

Simptome kao što su umor, glavobolja, pečenje kože i povišena temperatura nemojte zanemariti jer oni mogu ukazivati na sunčanicu – stanje koje se može javiti zbog pretjeranog izlaganja suncu i visokih temperatura zraka. Osobu s takvim simptomima treba smjestiti u klimatiziranu prostoriju (ili barem u hlad) te joj davati hladnu vodu u malim količinama, u više navrata. Kad joj se stanje poboljša, dajte joj paracetamol i, ako je moguće, pripremite mlaku kupku.

Ako vas opeče meduza

Izađite odmah iz vode i ostružite s kože ostatke meduze, zatim operite ozlijeđeno mjesto i rashladite ga hladnim oblogom. Bilo bi dobro nanijeti pastu ili otopinu magnezijeva sulfata koji inaktivira zaostali otrov, a poslije primijeniti neki preparat na bazi lidokaina (anestetik), antihistaminika i kortikosteroida. Ako se zbog alergije jave sistemske posljedice, poput mučnine, povraćanja, lokalne hemoragije ili pojave mjehura, hitno potražite liječničku pomoć.

Ako vas ugrize pauk

Ugrizi malih pauka izazivaju samo lagano peckanje, svrbež, crvenilo ili bol, a njihov je otrov slab i neopasan te je za ublažavanje nelagode dovoljno na otečeno mjesto staviti oblog od hladne vode ili leda. Ugrizi većih pauka mogu izazvati jaču bol, pa čak i mučninu i glavobolju te u tom slučaju na mjesto ugriza treba staviti amonijak i potom nanijeti kortizonsku ili histaminsku mast.

Ako uganete zglob

Na ozlijeđeni zglob stavite ledeni oblog ili namačite zglob u hladnoj vodi barem 15 minuta: hladnoća će ublažiti bol, smanjiti oteklinu te spriječiti stvaranje podljeva. Ozlijeđenu ruku ili nogu držite u podignutom položaju kako bi krv lakše cirkulirala i dan ili dva je poštedite od kretanja. U slučaju jake boli uzmite analgetik (ali ne aspirin, jer potiče unutrašnje krvarenje), a ako je ozljeda teža, otiđite liječniku.

Njega iziritirane kože

Dr. Ivana Nola, dermatolog

Opekline od sunca

Pečenje možete ublažiti oblozima termalne vode koje treba stavljati barem prva dva dana, a poslije opečena mjesta treba mazati debelim slojevima neutralnih hranjivih krema. Kad se crvenilo smiri, slijedi ljuštenje kože i stvaranje nove, "mlade" kože koja je vrlo nježna i osjetljiva pa je ne bi trebalo izlagati suncu. Tek nakon potpunog oporavka, čije trajanje ovisi o tipu kože, kožu možete vrlo postupno te uz primjenu krema s visokim zaštitnim faktorom, ponovno izložiti suncu, ali isključivo u rano jutro ili poslije 17 sati kada sunčeve zrake nisu više tako opasne. Ipak, preporuka je da se uopće ne dovedete u situaciju da vam koža izgori, jer takva koža postaje podloga za rezvoj karcinoma i melanoma. Ujesen, po povratku s ljetovanja, savjetuje se detaljan dermatološki pregled, a nakon toga jednom godišnje.

Osip od vrućine

Osip od vrućine po tijelu često dobivaju mala djeca. U tom slučaju prva pomoć su također sprejevi termalne vode i izbjegavanje uvjeta u kojima se koža pretjerano znoji.

Putni proljev

Dr. sc. Darija Vranešić Bender, nutricionist

U slučaju putnog proljeva najvažnije je nadoknaditi izgubljenu tekućinu i elektrolite povećanim unosom tekućine, u koju je poželjno dodati rehidracijsku sol (može se kupiti u ljekarnama), a preporučuje se i lagana, dijetna prehrana dok se simptomi bolesti ne povuku. Inače, putni proljev najčešće pogađa djecu u dobi između 1 i 3 godine koju može vrlo brzo dovesti do dehidracije, pogotovo ako dođe do povraćanja. Nadoknada tekućine tada je osnovni cilj: dojenčad hranjena bočicom može nadoknaditi tekućinu razrijeđenom mliječnom formulom (1:1), a ako se simptomi ne povuku, potrebno je uvesti u prehranu oralna rehidratacijska sredstva za dojenčad. I kod starije djece s dijarejom nužno je nadoknaditi tekućinu kako bi se izbjegla dehidracija: preporučuje se češće davanje manjih količina tekućine kako bi se osigurala odgovarajuća hidratacija dok se jakost simptoma ne smanji (ali izbjegavajte voćne sokove jer oni mogu dovesti do pogoršanja simptoma). Liječničku pomoć treba potražiti ako je proljev ozbiljniji, ako potraje dulje od 24 sata ili ako su se pojavili znakovi dehidracije: upale oči, nedostatak suza, suha usta i smanjeno mokrenje.

Ubod krpelja

Prim. dr. sc. Marina Kuzman

Nakon svakog boravka u prirodi dobro provjerite imate li na koži ili odjeći krpelja: za to obično ima dovoljno vremena jer nametnik dosta dugo "šeta" prije konačnog ugriza. Ako se ipak već pričvrstio, ne zalijevajte ga kremom ili uljem, već uhvatite pincetom, pazeći da zahvatite što veći dio glavice, i oprezno ga uklonite bez suvišnih manipulacija. Ako glavica ostane u koži, pokušajte je pažljivo izvaditi iglicom, no moguće je da i sama izađe nakon nekog vremena. Ako vas krpelj ugrize na endemskom području krpelja, obratite se liječniku, a možete primijeniti i specifični hiper imuni gama-globulin.

Upala očiju

Mr. sc. Željka Karaman-Martinović, spec. oftalmolog

Bez obzira na to jesu li tvrde ili meke, s kontaktnim lećama nikada se nemojte kupati jer se mogu oštetiti kada dođu u dodir s vodom, a i povećava se rizik od infekcija i upala. Stoga, prije odlaska na plažu ili bazen izvadite leće ili stavite masku za plivanje, a dobro rješenje su i plivačke naočale s dioptrijom. Jedan od čestih problema na ljetovanju je i crvenilo oka, koje je uglavnom uzrokovano pretjeranom isušenošću. Naime, suh vrući zrak, klima-uređaji, a posebno sunce pospješuju isparavanje suza i uzrokuju pojačanu suhoću oka praćenu blagim crvenilom, peckanjem ili svrbežom. U tom slučaju dovoljno je da u ljekarni kupite umjetne suze i nekoliko dana ih kapate u oči. No, ako je riječ o jakoj upali s izraženim crvenilom i sekretom, nikako na svoju ruku ne kupujte kapi za oči, već odmah otiđite okulistu, koji će utvrditi je li riječ o virusnoj, bakterijskoj ili alergijskoj upali te će prema tome odrediti terapiju.

Što ako dijete dobije visoku temperaturu?

Dr. Giovana Armano, spec. pedijatar

Svaka temperatura iznad 38,5 Celzijevih stupnjeva mjerena ispod pazuha, treba se odmah snižavati antipireticima u obliku sirupa ili čepića za djecu do dvije godine. Djeci do jedne godine temperatura se mjeri rektalno, te se antipiretik daje već pri temperaturi od 38,5 Celzijevih stupnjeva, a do tada dijete treba rashlađivati boravkom u rashlađenom prostoru i hladnim (ali ne ledenim!) oblozima, te mu treba davati puno tekućine (vode, čaja ili sokova). Bilo bi dobro da roditelji uvijek uza se imaju pripravke za rehidraciju u obliku praška ili ORS tekućine (oralna rehidracijska sol) koje u slučaju visoke temperature također treba davati djetetu kako ne bi dehidriralo. Postupak snižavanja temperature treba ponavljati svaka tri sata, a u slučaju da ne djeluju i da temperatura i dalje raste, dijete treba odvesti liječniku. Kad djetetu padne temperatura, ako je dobrog općeg stanja i ako je sve u redu u nekoliko idućih dana, nema potrebe za odlazak liječniku. No, ako je dijete klonulo, malaksalo i bez apetita i nakon što mu padne temperatura, obavezno treba potražiti liječničku pomoć.

Trovanje hranom

Dr. Iva Cigić, liječnica obiteljske medicine

Alimentarne toksikoinfekcije, odnosno kemijska trovanja hranom, do kojih može doći zbog konzumacije gljiva, školjkaša i rakova ili pak neopranog voća i povrća, ljeti su prilično česte. Uzrokuju ih namirnice u kojima su koncentrirani toksini koji mogu izazvati proljev ili čak teže simptome trovanja (primjerice u slučaju trovanja gljivama). Osobe koje su jele gljive i kod kojih dođe do pojave simptoma trovanja moraju odmah potražiti liječničku pomoć, a isto vrijedi i za trovanje školjkašima (kamenice). U liječenju je najvažnija potporna terapija: mirovanje te uzimanje otopine glukoze i elektrolita, koja se može kupiti u ljekarnama i koja sadrži sve što organizam izgubi povraćanjem i proljevom. U težim slučajevima može biti potrebno i ispiranje želuca.

Popular Posts