Pages

Limun, najbolja hrana za vašu kosu



Da bi frizura bila lijepa, kosa mora bit njegovana. Neki od najpoznatijih svjetskih stilista i frizera savjetuju da su za njegu kose od presudnog značenja preparati koji u sebi sadrže limunov sok.
Po ljeti je kosi potrebna drugačija njega nego u ostalim periodima godine. Zbog toplog zraka i UV zračenja ona se teže oblikuje, suša je, lakše puca i sporije raste. Da bi ostala zdrava i lijepa, neophodni su joj vitamini i minerali koje je najbolje unositi putem ishrane. Vitamin A: Ima ga u citrusima i mrkvi. Važan je za rast kose, potiče proizvodnju loja u koži tjemena i time onemogućava isušivanje kože glave i stvaranje peruti.
Vitamin B: Ima ga u bananama, limunu i namirnicama bogatim proteinima. Vitamini B kompleksa sudjeluju u dovođenju kisika do korijena dlake, pa kosa brže raste. Vitamin C: Ima ga u narančama, limunu, kiviju, crvenoj paprici. Koži glave osigurava dovoljnu količinu kolagena. Jak je prirodni antioksidant i štiti kosu i kožu glave od štetnog djelovanja UV zračenja.

Da biste zaštitili svoju kosu od UV zračenja i isušivanja, sami možete napraviti prirodnu zaštitu na bazi limunova soka; pomiješajte jednu šalicu vruće vode sa jednim jajetom i u to dodajte pet žličica kane. Dodajte sok od pola limuna, sve izmiješajte i nanesite na tjeme.

Ostavite da djeluje oko dva sata, odnosno dok vam se kosa potpuno ne osuši, a zatim operite kosu šamponom. Ova prirodno napravljena maska može izazvati reakciju s obojenom kosom, nakon čega ju posvijetli. Ako ne želite da vam kosa posvijetli, nemojte koristiti svijež limun, već koristite gotova kozmetička pakiranja na bazi limuna.

Biljne smijese na bazi limunovog soka stimuliraju rast i regeneraciju kose, naročito kada je kosa oštećena zbog hormonalnih poremećaja i raznih dijeta. Zato, dok ste na dijeti, njegujte kosu preparatima koji sadrže limun. Osim toga, esencija limuna u šamponima je prava pomoć za masnu kosu. Šamponi s limunom je čiste i odmašćuju, dajući joj svijež i ugodan miris.

Limunov sok posvjetljuje kosu, zato je posebno dobar za njegu prirodno plave kose. Limunov sok je zapravo kiselina, pa ga treba koristiti u umjerenim količinama. Prekomjerne doze mogu biti štetne i dovesti do problema s kosom i kožom, pa je stoga najbolje konzultirati se sa dermatologom.

Najbolje je da vam on kaže koliko često je dobro da stavljate maske i kozmetička sredstva na bazi limuna na kosu. Najsigurniji i najkorisniji su gotovi proizvodi za njegu kose. Oni ne djeluju štetno, imaju veću moć prodiranja u vlas, pa su samim time i efikasniji.






Popular Posts